Local time
Sertai Teka-Teki Bulanan Blog
ChatBox☺
Links
Hit Counter
Blog Archive
March 2010
April 2010 May 2010 June 2010 July 2010 August 2010 September 2010 October 2010 November 2010 December 2010
|
Wednesday, 17 March 2010
DAPUR BERASAP@zeyro_36 : Ayam Paprik
Terkenang sewaktu kediaku memburu 'ilmu di rantau orang iaitu negeri yang penuh dengan pasir-pasir dan kurang dengan tanaman yang kehijau-hijauan a.k.a (Mesir)...di mana disanalah tersergamnya salah satu restoran Thailand yang di gelar "Palas" yang menjadi salah satu antara restoran pilihan bagi penuntut-penuntut Al-Azhar dari negara Brunei Darussalam (terutamanya laki-laki) untuk menikmati masakan ASEAN di sana..dan adakah ia masih menjadi pilihan juga pada ketika ani..?nda taulah..mungkin ada lubuk yang baru kali..nda ja...
Btw..kalau bagi ku antara resepi pilihan adalah..Ayam Paprik..mungkin apa yang ingin ku kongsikan di sini sama rasanya dengan masakan di sana...ketuk belanga tanya liurnya...hehehe.. AYAM PAPRIK Bahan-Bahan: 500 gm isi ayam [dipotong kecil dan nipis] 4 biji tomato [belah 4] 1 batang carrot [potong kecil] 1 peket jagung muda 100 gm bunga kobis 100 gm brocolli 3 helai daun limau purut [koyakkan] 2 biji bawang merah ] 2 ulas bawang putih ] cincang halus 2 inci halia ] 2 sudu besar cili kisar 5 sudu besar sos tiram 1 sudu besar kicap manis 2 sudu besar sos cili Cara: 1. Bawang merah,putih dan halia ditumis hingga kekuningan. 2. Masukkan cili kisar hingga naik bau. 3. Masukkan sos tiram, sos cili, kicap dan biar sebentar. 4. Masukkan ayam. Biarkan hingga masak. 5. Masukkan sayuran dan daun limau purut untuk baunya. Biarkan sehingga lembut. 6. Angkat dan hidangkan bersama nasi putih. Selamat Mencoba... P/s: Resipi di kesan di hanieliza.fotopages.com....Terima Kasih.. Labels: dapur berasap |