Local time
Sertai Teka-Teki Bulanan Blog
ChatBox☺
Links
Hit Counter
Blog Archive
March 2010
April 2010 May 2010 June 2010 July 2010 August 2010 September 2010 October 2010 November 2010 December 2010
|
Tuesday, 6 April 2010
DAPUR BERASAP@zeyro_36 : Tom Yam Putih
Mungkin abiskita pernah mencuba atau mendengar dengan resipi ani, tapi jarang sekali kitani cuba untuk membuat dan merasanya ia kah..?...di restoran pun kebanyakkannya menyediakan jenis tom yam yang ala-ala kemerahan dan pedas nda ja..ja...jadi di sini Chef Kebonceng36 ingin mengongsikan resipi untuk membuat tom yam putih ani...mudah je...
Bahan-bahan 1.2 liter air 1/2 cawan isi ayam 6 ekor sotong 7 ekor udang 5 batang serai 4 batang daun limau purut 1 inci lengkuas-diketuk 1 hiris halia 2 biji tomato 1/2 batang carrot 1 biji bawang besar 1 sudu besar garam 1/2 sudu besar gula 2 biji limau nipis (perah airnya) 1 sudu teh kicap sotong 4 biji cili api Cara-cara 1) Didihkan air. Masukkan serai dan ayam. 2) Masukkan udang dan sotong .Kemudian masukkan semua bahan-bahan lain. 3) Akhir sekali tutup api dan masukkan air perahan limau nipis. Sedia dihidangkan. Selamat Mencoba.... kalau suksess antat2 tah jua...hehehe... |